IVT bygger om värmepumpen

I mitten på november förra året skar kompressorn i vår Optima 600. Den blev utbytt på garantin 14 dagar senare.
Det visade sig att många fler än oss fick detta fel och fabriken undersökte det hela.

Häromkvällen, ca tre månader efter vår intermezzo, fick vi ett samtal från en firma som heter Tops (ligger i Huddinge) som är ett sk IVT center. De ville informera om att de skulle pilla med vår värmepump. Vi blev mycket misstänksamma eftersom team Wåhlins är vår installatör. Kollade dock upp telnumret och det stämde.

Dagen efter ringde jag Tops och undrade exakt vad som skulle göras och fick inget konkret svar. Ringde istället Team Wåhlins som heller inte kunde lämna svar över telefon. Dock ringde Raffe på Team Wåhlins under eftermiddagen och klarade ut varför m.m. Klockrent mao.

Ett brev från IVT i förväg hade underlättat massor, för som det var nu väckte det bara misstänksamhet och onödiga frågor.

I vilket fall som helst, efter jobbet när jag kom hem (onsdag), var en tekniker från Tops på plats och gjorde åtgärderna. Vid justering av expansionsventilen började värmepumpen läcka kylmedium. Expansionsventilen måste därför bytas och systemet tömmas och återfyllas. Vi ville givetvis att de skulle göra detta så fort som möjligt och föreslog fredag.

Kändes otroligt surt att behöva gå över på endast eltillskott. Sist när kompressorn skar var det 14 dagar på endast tillskott och nu blir det några till. Vi köpte vi ju en vp för att bla spara pengar…

Idag ringde team Wåhlins och meddelade att de villa komma på måndag istället! Uttryckte mitt missnöje vilket innebar att de kanske skulle kunna komma på fredag eftermiddag, under förutsättning att det gått snabbare än väntat på förmiddagen, de kunde dock inget lova.

Detta var ju heller inte skoj att höra. Det positiva för oss är att ventilen pajade under garantitiden, men att återigen gå på endast eltillskott är inte skoj, särskilt inte när det är kallare ute, vilket det givetvis är just nu.

På fredagen ringde team Wåhlins och meddelade dessvärre att de inte kunde komma på fredagen. Det blir istället måndag morgon. Öken, särskilt eftersom det just nu är kallt värre för att vara denna vinter  (-9 grader inatt).

Kollade elförbrukningen i loggern och den har ökat med med mer än det dubbla. 65kWh för ventilation, värmpump samt elpanna senaste dygnet. 30-45kWh hade varit mer normalt.

 

/Erik


Posted

in

,

by

Tags: