
Stundtals var det många från Team wåhlins på plats, här är det montörens, elektrikerns samt chefens bil.
Måndagen den 14 juni kom Team Wåhlins, firman som vi har kontrakterat att installera luft-vattenvärmepump IVT Optima 600 tillsammans med elpannan 290 A/W.
Mina förberedelser
Vi hade ursprungligen tänkt att placera Optiman bakom huset, men efter lite funderingar kom vi fram till att vi ville att den skulle stå vid sidan av huset istället. Grannen kontaktades som godkände placeringen med motivet att den endast skulle låta lite mer än en modern diskmaskin (53dB).
På Värmepumpsforum rekomenderades jag att ställa Optiman på betongplattor samt fixa kondensvattenavlopp. Jag grävde därför ur ca 30 cm och fyllde hålet med grus. Ovanpå gruset lade jag ut fibermatta och ovanpå sättsand. Ovan på detta lade jag fyra stycken betongplattor 40×40 cm. Jag var lite orolig att 80 cm bredd skulle vara för lite, då Optima 600 är drygt 82cm bred. Men när Optiman väl kom på plats var oron obefogad då gummifötterna satt ca 3 cm innanför Optimans kant.

Så här ser fundamentet ut där optiman skall stå. Invid stupröret syns locket för kondensvattenavloppet.
Dag ett
Det hela började med rivning av befintlig elpanna, vilket gick förvånansvärt fort. Därefter började man att kika på om elpannan 290 A/W skulle passa. Det var nämligen inte helt säkert eftersom vattenmätaren satt monterad under den gamla pannan. Tyvärr visade det sig efter lite mätande att vattenmätaren inte fick plats under den nya pannan. Det var heller inte helt enkelt att flytta vattenmätaren då det inte finns någon avstängning i gatan utanför. Installatören ringde istället chefen som själv svetsade ihop en stabil 20cm hög ställning som den nya pannan kunde stå på.

Här skall elpannan stå. Här syns också vattenmätaren. Smutsigt värre.
Under tiden som ställningen konstruerades startade håltagningen för rören till utedelen. Jag skulle inte få koppar-rör, istället skulle man dra färdigisolerad PEX-slang. Tydligen lättare och enklare för installatören, men knappast snyggare jämfört med kopparör. Dock är slangen endast synlig utifrån på ett enda ställe och det är vid själva värmepumpen. Resten av slangen är förlagd under golvet i förrådet samt i krypgrunden under huset.

Håltagning där Optiman skall stå.

Golvet uppbrytet inne i förrådet.
Sista hålet upp från krypgrund till pannan gick snabbt då det är lättbetong i bjälklaget.
Länge än så här hann de inte dag ett. Innan de åkte hem för dagen fick vi dock varmvatten. En 220V varmvattenberedare installerades provisoriskt vilket gjorde att vi kunde duscha på tidsdagens morgon. Verkligen skönt!

Låneberedare för varmvatten
Dag två
Dag två började med att dra slangar och el till Optiman. Därefter bultades den tillverkade ställningen på pannan som sedan ställdes på plats. Optiman kom också på plats.

När elektrikern kom på plats drogs elen till utedelen och från den tidpunkten gick allt med en rasande fart. Utedelen kopplades in, både el och vatten, likaså pannan och när arbetsdagen närmade sig slutet var det dags för provkörning.

Optima 600 under installation. Frontplåten är borttagen och bakom syns skrollkompressorn.
På kvällen dag två började pannan larma. Felaktig funktion fyrvägsventil stod det i displayen. Mycket irriterande.
Dag tre
På morgonen dag tre konstaterade man snabbt att utedelen var felkopplad. I stressen i slutet på dag två hade installatören vänt på till- respektive frånlopp till utedelen. Efter detta hade åtgärdats har inga larm gått.
Nu hade vi alltså en fungerande anläggning. Det som dock var lite märkligt var att första elementet blev varmt ibland, även om det var så varmt ute att pannan inte skulle leverera någon värme till elementen. Det visade sig då att när pannan byter cirkulation till utedelen, från varmvattenproduktion till värmeproduktion så är kvarvarande vatten som finns i slangen från utedelen till pannan riktigt varmt, och detta vatten kan alltså gå ut i elementsysteme när växelventilerna under pannan byter cirkulation. Det får man alltså köpa.
Det som var kvar på installationen var att installera jordfelsbrytare och elmätare.
Nutid
I skrivande stund har 1:a september precis passerats. I slutet på förra veckan kom elektrikern för att montera jordfelsbrytare samt energimätare på anläggningen. Det betyder att anläggningen äntligen är klart.
I samma vecka har det dessutom blivit kallt, vilket betyder att anläggningen börjar producera värme till elementen.
Slutsatser på val av anläggning
Att dra några slutsatver på val av anläggning är ingen större idé förrän det har gått ett tag med kallare väder. Först nu, när kylan börjar komma kan man börja trimma anläggningen för optimal drift. Dock har jag gjort ett antal konstateranden:
- I REGO 800, som styr hela anläggningen finns det nästan ingen information alls om själva driften. Exempelvis saknar jag:
- Hur många KWh eltillskott som har förbrukats under olika tidsperioder (dygn, vecka, månad, år)
- Hur många starter har pumpen gjort under senaste dygnet samt hur många som berodde på varmvattenproduktion eller värmproduktion.
- Hur många Kwh värme som pumpen resp elpannan har producerat under olika tidsperioder
- Hur många Kwh el som anläggningen har förbrukat under olika tidsperioder
- Innegivare är klockrent att använda då man, som vi, har ett hus som blir varmt av solen. Dock måste man tänka till rejält var man skall placera innegivaren. Det är dessutom lite svårare att få till en bra värmekurva med innegivare.
/Erik
Comments
2 responses to “Installation av IVT Optima 600 med 290 A/W i Sunnersta”
Hejsan Erik . Har läst om din installation av värmepump ivt med A/W 290 låter väldigt intressant. Har själv köpt en beg optima 900 med A/W 290 en -05 på blocket gav (10 000:- )tror det var billigt.Har gjort installationen själv både rör och el då jag är elektriker. Blir inte riktigt klok på styrningen av denna. Har även köpt prog.Stat Link för att följa hela proceduren med temp och start och stopp och dyligt .Har ett problem schunten öppnar alldrig utan värmepumpen reglerar tempen med en massa start och stopp som följd och det blir kallt inne min fråga är vad styr egentligen schunten att öppna respektive stänga skall inte framled ta vattnet från manteln runt vvb först sen om behov finns så borde pumpen starta .Du verkar ha koll på pumpen vore tacksam för några synpunkter ang detta
Mvh kaj
Hej Kaj
Värmepumpen tar INTE i första hand värmevatten (elementvatten) från manteln via shunten.
Du reglerar innetemperaturen mha värmekurvan som bestämmer börvärdet som en funktion av utetemperaturen. Detta börvärde är den temperatur som styrsystemet skall försöka hålla ut på elementen. Temperaturen kallas för framledningstemperatur och motsvarar värdet på T1.
Värmepumpen jobbar enligt principen start&stopp. För att hålla T1 på rätt temperatur används en kopplingsdifferens, vilket betyder att värmepumpen låter T1 sjunka en bit under börvärdet för att sedan starta och jobba upp T1 till en bit över börvärdet.
När värmepumpen startar värmevattenprodukten startar även en timer. Om den timern hinner räkna ned till noll innan stopptemp nås öppnar shunten och först då shuntas vatten ut från manteln.
Det är mao inget fel på din anläggning. Har du rätt värmekurva?
Ett tips för att få mer kunskap är att besöka http://www.varmepumpsforum.com och ställa dina frågor. Där får du kvalificerad hjälp av andra Optima-ägare.
Mvh
/Erik