Montera backventil på IVT 290 A/W?

290

Har upptäckt att vatten “läcker över” , dvs att temperaturen på T9 är högre än temperaturen på T1. Jag kan inte tolka det som annat än att värmepumpslingan får “baksug” från VB ut (T8).

Värmevattenproduktion

Det hela illusteras i ovanstående diagram där T9 är varmare än T1, vilket inte skall vara möjligt såvida det inte “läcker över” från VB ut till VB in.  Jag har monterat en volymtank och flyttat T1 till utgången på volymtanken mot värmesystemet, därav är T8 varmare än T1 eftersom vattenmängden i volymtanken värms långsammare.
Jag har provat att öka respektive sänka farten på de båda cirkpumparna men problemet med att T9 är varmare än T1 kvarstår ändå. Det måste med andra vara en rätt stor tröghet att pumpa värmevatten genom elementen?

Det som jag nu funderar över är att montera en backventil på nedanstående plats, (visat med grön rektangel)

backvent

Problemet är att utrymmet är extremt litet, det krävs en del rörmokarjobb för att få dit ventilen. Vi börjar närma oss den kalla årstiden vilket innebär att det inte får strula och ta längre tid än nödvändigt.

Får se hur jag gör.

Se statistik om detta live: /2008/09/14/varmeanlaggningen-live/


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 responses to “Montera backventil på IVT 290 A/W?”

  1. Har kollat upp symptomen lite mer noggrant och har definitivt detta problem när cirkpumpen över värmepumpen står i läge två.

  2. […] ett inlägg om att montera en backventil i IVT 290 A/W i november 2009. Gjorde slag i saken häromveckan  och monterade en […]