Volymtank monterad

Har precis monterad en så kallad volymtank i värmesystemet. Syftet är att öka vattenvolymen och därmed minska temperatursvängningen på elementen. Innan, när värmepumpen tillverkade värmevatten gock det snabbt att nå rätt temperatur, för att därefter falla snabbt när värmepumpen stannat.

Med en volymtank ökar man trögheten i systemet och därför får man mindre temperatursvängingar och ett skönare inomhusklimat. Särskilt när vi har "berg och dalbana" på element-temperaturen.

Det finns nya volymtankar att köpa, men då det inte är något avancerat duger det utmärkt med en begagnad varmvattenberedare. Det finns en inofficiell regel som säger att man skall ungefär ha 20liter vattenvolym per kilowatt värmepump. Optima 600 är på 6 kW och således 120 liter. Om värmesystemet rymmer 40 liter så är en tank på 100 liter alltså inte helt fel.

Sökte på blocket och hittade en begagnad Nibe Eminent på 100 liter tillverkad i koppar. Det är som sagt en varmvattenberedare men det är också en tank, som dessutom  är isolerad vilket blev perfekt.

Igår installerade jag tanken, inkopplad seriellt på utgående framledning. Verkar fungera riktigt bra. Det som återstår är att analysera om det går att ändra på styrningen på något sätt för att öka besparingen.

/Erik


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

4 responses to “Volymtank monterad”

  1. Torsten

    Hur har det gått med detta? Blev effekten den du väntade dig? Funderar själv på att göra något liknande. En bakant har nyligen installerat en ny vp med en volymtank och då har jag sett att båda in och utgående går genom tanken, men du har endast kopplat på utgående..?

    Hälsningar Torsten

  2. Jag är jättenöjd, dock har jag modifierat lite till.

    Jag har flyttat T1 till efter volymtanken för öka gångtiden ytterliggare. Dock funderar jag på att skapa en krets som skapar ett medelvärde för T1 baserat på temp före volymtank och temp efter volymtank. Detta i syfte att slippa onödigt hög temperatur på T8, dvs VB ut.

    Som en konsekvens av flytten av T1 måste jag även justera gångtiderna för shunt stänga och öppna eftersom det nu finns en tröghet i volymtanken, dvs vattenvolymen i tanken buffrar värme vilket leder till att shunten öppnade helt och därefter stängde helt. Tanken och möjligheten är att shunten skall öppna respektive stänga i x sekunder och stå still i resten av cykeln som är 20 sekunder lång. Detta är under utprovning för närvarande.

    Sammanfattningsvis är jag jättenöjd.

  3. M.Lindberg

    Funderar också på en volymtank för att få längre gångtider på värmepumpen. Men måste den vara på framledningen? Tänkte på sugsidan till pumpen. Då skulle man få mindre värmeförluster också?

  4. Den skulle mycket väl kunna sitta på sugsidan. Men, när du producerar varmvatten så skall inte tanken vara inkopplad på sugsidan. Blir med andra ord lite rörkrökarjobb att fixa i så fall. Helt klart möjligt i alla fall.

    I min lösning är jag inte intresserad av det eftersom volymtanken skall agera som en acktank för värmeväxlaren som har en separat slinga upp till ett varmvattenbatteri för till-luften uppe på vinden.