Operation skyttegrav

Förläggning av el och Internetkabel till blivande gästhus

Årets sommar på Roes började i en grävmaskin. Jag grävde totalt ned ca 100 m slang för både el och Internet på tomten. Syftet är flera, dels för att installera en laddbox för att kunna ladda elbil och dels förberedelser för kommande konvertering av hönshus till gästhus.

Slang i bakgrunden för både el och Internet. I förgrunden trumman för 100 m 6mm2 elkabel.

Jag valde en rätt grov elkabel för att skapa flexibilitet i framtiden. Om jag exempelvis vill installera solpaneler på taket till gästhuset ska det vara möjligt utan att behöva byta den elkabel som nu ligger förlagd i den slang som är nedgrävd i marken.

Att gräva “skyttegrav” för att förlägga slang är rätt enkelt. Utmaningen är att återställa marken efteråt. Eftersom vi bor ovanpå en 6m hög “sandstrand” med allsköns storlekar på sandkornen, från klappersten eller större stenar ned till finast sandstrand så är uppgiften inte enkel att återställa medelst grävmaskin.

Jag har därför fått tillbringa ett antal timmar med kratta och skottkärra för att få bort de stenar som är perfekta att träffa gräsklipparens knivar. Och fortfarande är det nog ett par timmar återställning kvar.

Vår mark är stenarnas mecka. Överallt finns dem – i mängder.

Posted

in

by

Tags: