Panelbyte på framsidan

Panelbyte pågår
Panelbyte pågår

Panelbytet fortsätter även i år. Förra året byttes panelen på södra gaveln. Detta år var det dags för den östra långsidan. En stor utmaning detta år var solen som stekte på bra. Solen låg också på från tidig morgon till sen kväll. Värmen var däremot hanterbar även om vi bröt någon gång på grund av att det var för varmt.

En stor fördel detta år var att vi hade stor hjälp av Wihlgårdarna Mattias och Maria där Mattias är Carinas kusin. Att de hjälpte oss under hela bytet är vi oerhört tacksamma för.

Mattias fixar med fönsterfoder
Mattias fixar med fönsterfoder. Ny panel och ny locklist är på plats.

Det är enkelt att underskatta mängden arbete som krävs för att byta fasadpanel. Det ser ju rät lätt ut. Men först ska byggnadsställningen byggas och stuprören monteras ned.  Därefter ska den gamla panelen rivas. Detta är det enklaste och går snabbt.

Sedan ska virke införskaffas, både reglar och panel. Och sedan ska nya reglar spikas upp som en förberedelse inför framtida isolering från insidan. Vindpapp ska också upp och utanpå vindpappen spikas en tunn regel för att få en luftspalt mellan vindpappen och ytterpanelen.

Maria målar locklist
Maria är i “målarverkstaden” och målar locklist.

Parallellt med detta kapas och målas panelen. Ny målad panel ska spikas upp och därefter målas gång nummer två på plats. Efter målning ska målad locklist spikas dit och slutligen nya vita fönsterfoder och återmontering av stuprören innan ställningen monteras ned.

En lärdom detta år är att man ska ta tid på sig för att slippa stressa, vilket vi gjorde då vi hade hemresan att förhålla oss till.
Det är ju trots allt semester och inte ett arbetsläger vilket det delvis kändes som. Börja tidigare är lösningen. Att Mattias och Maria stod ut med arbetsledningen är inget annat än imponerande.

Slutresultatet
Slutresultatet blev kanonbra!

Slutresultatet talar för sig själv. Vi är mer än nöjda. Nu är två av fem sidor fixade. Denna sida är nog den jobbigaste, just på grund av att solen steker en från två håll när man jobbar nära väggen som speglar tillbaka solens strålar.


Posted

in

by

Tags: