Installation av avfuktare i krypgrund

Munter M120
Munters M120

Förra sommaren hittade jag en annons på Blocket där en person sålde två Munters M120. Grannen och jag köpte var sin och sedan dess har de stått och samlat damm tills i höstas då vi bestämde oss för att genomföra vår plan som var att byta ut de två skokartongsliknande avfuktare som hustillverkaren ställt i krypgrunden.

Munters M120 är en s.k. adsorptionsavfuktare. Det är konstruerad med två kretslopp. I det enda kretsloppet suger den in luft från krypgrunden (processluft) och avfuktar den. Den torra avfuktade och varma luften (torrluft) blåses ut i krypgrunden via ett system av spirorör. Huset är L-format och torr luft blåses ut i de två utsticken medan själva avfuktaren står i basen där aggregatet suger in den luft som ska avfuktas.

I det andra kretsloppet suger aggregatet in uteluft (regenereringsluft) som värm upp och tar upp fukten. Den våta och varma luften (våtluft), passerar genom en hemmabyggd värmeväxlare och far sedan ut ur krypgrunden.

Principen för en adsorptionsavfuktare
Principen för en adsorptionsavfuktare

Arbetet tog en hel del tid då det var många moment. Dessutom kom vi på att vi skulle återvinna den värme som avfuktaren producerar. Detta åstadkom vi genom en hemmabyggd värmeväxlare bestående av 150 VP-rör som den fuktiga och varma luften passerar igenom innan den lämnar krypgrunden.

Här syns hur den blöta och varma avluften är ansluten till en fyrkantig baffel som har 30 anslutningar för VP-rör
Här syns hur den blöta och varma avluften är ansluten till en fyrkantig plastbaffel som har 30 anslutningar för VP-rören.

Att skapa denna värmeväxlare var en utmaning. Först försökte vi limma skarvmuffar mot baffeln (se bilden ovan) men limmet bet aldrig i skarvmuffens plast och därför lossade  skarvmuffen givetvis. Vi hittade då 20 mm skarvmuffar med skruvgänga som vi beställde från elbutik.se. Lösningen fungerar nu perfekt.

Här är själva växlaren. Det är 30 stycken parallella VP-rör. Växlaren är 10m lång, vilket gör summan blir 150 VP-rör á 2m längd.
Här är själva växlaren. Det är 30 stycken parallella VP-rör. Växlaren är 10 m lång, vilket gör summan blir 150 stycken 20 mm VP-rör á 2m längd. Att det hänger stålband igenom växlaren beror på att det går avloppsrör under växlaren.

Själva växlaren består av ihopskarvade VP-rör som är upphängda i ett antal träreglar. Att få VP-rörens skarvar vattentäta var och är fortfarande en utmaning. Där återstår en del arbete medelst tätmassa. Vi kom också på att vi skulle ha borrat hålen genom reglarna lite större än VP-rören så att man enkelt kan skjuta rören fram och tillbaka. Att ha många reglar är också en fördel för att undvika att rören hänger mellan reglarna, vilket våra har en tendens att göra. Det bör vara ca 1 meter mellan varje regel.

IMG_0779
Här är andra änden på växlaren. Detta är den lägsta punkten därav lutningen på växlaren. Själv baffeln lutar också. Allt för att kondensvattnet ska rinna ut ur nippeln undertill.

Den varma och blöta luften kondenserar inuti VP-rören. Därmed måste växlaren luta och där den slutar måste vattnet kunna rinna ut. Det löste vi enligt bilden ovan. På nippeln anslöt vi en plastslang som mynnar under plasten.

Efter värmeväxlaren passerar avluften ut genom krypgrund.
Efter värmeväxlaren passerar avluften ut genom krypgrunden ut i luften igen.

Den våta luften håller en temperatur på ca 31 grader direkt efter aggregatet. Innan den lämnar krypgrunden har temperaturen sjunkit till en dryg grad över temperaturen i själva krypgrunden. Med tanke på att aggregatet drar 1300 watt där merparten är värme så är det helt klart godkänt.

Dimensionering

Att dimensionera rätt var något vi funderade mycket på. Om det blir för hårt luftmotstånd genom VP-rören kommer aggregatet att blir för varmt och överhettningsskyddet löser ut. Nu blev det inte så, vi hade tillräckligt många rör för att flödet skulle bli tillräckligt högt.

Fuktstyrning

Till en början skaffade vi en mycket enkelt fuktstyrning där vi satt en fuktgränsen på 60% RH. Vi upptäckte då att den gick rätt ofta, vilket givetvis medför en kostnad då aggregatet drar 1300 watt. Vi hade från början en plan på att bygga en mer intelligent fuktstyrning mha fuktsensorer ansluta via onewire till en Raspberry PI som styr själva aggregatet. Mer om detta i en senare bloggpost.

Resultatet

Vi har bytt ut den befintliga lösningen och hoppas på så sätt minska elkostnaden för avfuktningen i krypgrund. Resultatet blev bra, dock är det lite kvar att göra.  Främst att få skarvarna mellan VP-rören vattentäta och kanske även kondensisolera det varma röret som ansluter våtluften från aggregatet till första baffeln.

Framtiden får utvisa om detta bär sig, både praktiskt och ekonomiskt. Investeringskostnaden är inte oansenlig, förutom aggregatet har vi köpt följande mtrl:

  • 15 meter 100 mm spirorör, från Soliduct
  • Diverse T-tör, nipplar, flödesjusterare och till-luftventiler för spirorören, från Soliduct
  • 150 st VP rör 20 mm från Biltema
  • 240 skarvmuffar för 20 mm VP-rör, från Biltema
  • 60 st 20 mm skarvmuffar med skruvgänga, från elbutik.se
  • Diverse reglar, från närmaste brädgård
  • Tätmassa, från Biltema
  • 100 mm aluminiumslang och slangklämmor, från soliduct

Posted

in

by

Tags: