Panelbyte södergavel

Resultatet blev kanonbra
Resultatet blev fantastiskt, vilken skillnad!

Årets insats i Roes blev panelbyte på södergaveln. Det gamla panelen var helt slut, då gaveln ligger mot söder. Arbetet skulle dessutom visa sig bli mer omfattande än väntat, vilket egentligen inte är konstigt med tanke på att det är en gammal fastighet.
Att merparten av detta arbete också skulle bli mitt blev tydligt utklarat av Carina som inte gillar att springa runt på en byggnadsställning.

IMAG0366_edited-1
Byggnadsställning på plats. Extra grovt stål (därmed tungt) och därmed en stabil ställning.

Det hela startade med att vi hyrde byggnadsställning av den lokala snickaren som hade semester (därav var ställningen tillgänglig). Carina och jag monterade den tillsammans på ett par timmar.

Därefter började själva arbetet med att riva ned den gamla panelen, vilket gick fort. Bakom panelen satt en råttangripen isolering som vi beslutade att byta. I samma veva ökade jag också antalet reglar så att den nya panelen inta ska kunna skeva samt att den nya isoleringen ska sitta kvar på ett bättre sätt än innan. Jag förstärkte också gavelns takstolskonstruktion då den var angripen av röta och resterna av ett gammalt husbocksangrepp.

Nytt virke, panel och locklist
Nya reglar, panel och locklist införskaffades på Stånga brädgård som klöv virke i de dimensioner som vi behövde. Fantastiskt bra service!
Nya reglar och förstärkningar
Ett antal delar i takstolskonstruktionen byttes. Flera och tätare reglar blev det också.
Ny isolering
Ny isolering på plats.

Efter att den nya isoleringen kommit på plats var det dags att klä hela gaveln med vindpapp, vilket grannen hjälpte mig med. Därefter började jag spika panelen vilket tog en hel dag. Lika många panelbitar som får plats på gaveln, lika många gånger har jag nog gått upp för stegarna. Bra träning kan man säga. Både för benmuskler och armar. Ca 1000 spikar blev det totalt.

Efter att kontorsråtan i mig fått bekänna färg så är nu den nya panelen spikad på plats
Efter att kontorsråttan i mig fått bekänna färg så är den nya panelen nu på plats. Det är också rätt sent på kvällen.

Eftersom jag endast skulle “byta panel” hade jag räknat med cirka en veckas arbete men det tog dubbla tiden eftersom det var mer att göra. Därmed blev det också press att bli klar i tid eftersom byggarens semester började närma sig slutet. Så det blev en del långa dagar på slutet.

När panelen satt på plats målade jag den med roller och pensel. Först grundolja på utsatta ställen, därefter två lager av Nordsjö Tinova VX 2 in 1 Exterior i kulören Classic red. Under tiden målade Carina locklisten.

IMAG0394_edited-1
Carina målade locklist och nytt förnsterfoder under tiden jag målade fasaden.

Sista dagen bestod i att spika dit den nya locklisten och nytt fönsterfoder. Därefter rev vi byggnadsställningen och begrundade resultatet. Kanonbra! Eftersom resultatet blev så bra ska vi ska nog fortsätta byta panel på resterande sidor – en sida per år.

Så här efteråt är jag mycket nöjd. Kroppen har helt klart fått kämpa – vilket är härligt bara man inte själv går sönder. Vi hade också tur med vädret, lite regn men inget som hindrade oss.

Läs mer om Roes här.


Posted

in

by

Tags: