Isak bortsprungen och återfunnen

Isak
Isak

Vi har börjat släppa ut Isak utomhus. På morgonen tisdagen den 12 maj var det dags för fjärde gången på lika många dagar. Det sista vi såg av honom den dagen var när han utforskade skogen på framsidan av vårt hus. På kvällen växte oron då han inte dök upp. Natten gick och ingen Isak på morgon heller. Han var borta!

Efter att par dagar utan Isak tryckte vi upp lappar som vi lade i alla brevlådor på en radio av drygt en kilometer. Det gav tyvärr inte någonting och vi började sakta förlora hoppet om att han var vid liv. Detta trots att kattkännare påstår att kastrerade hankatter sällan lämnar huset de bor i mer än 500 meter. Men vi såg ju inte ens röken av Isak. Vart var han?

Carina, som jobbar som volontär på Vaxholms Katthem fick låna en viltkamera som vi satte upp på baksidan av huset för att se vad som händer vid den foderskål hon satte ut. Skålen fylldes på kvällen och var alltid tom på morgonen efter. Kameran ställdes in att plåta vid rörelse med ett minsta intervall på två minuter. Resultatet blev annat utom Isak. Vi blev istället förbluffade över mängden djur som besökte vår altan för att få sig ett skrovmål.

Den 21 maj  kom genombrottet. Tidigt på natten lyckades vi först fånga en räv. Se bilderna nedan.

En räv! Undrar hur denna har hittat hit? Observera att klockan är 00:25 vilket innebär 01:25 sommartid.
Här är de gråa katten igen. Klockan är nu 02:15
Här är de gråa katten, ca 50 minuter efter räven.
Isak! Under altanen. Klocka är 02:38, endast 23 minuter efter den gråa katten. Hoppet är tänt!
Isak! Under altanen. Klocka är 02:38, endast 23 minuter efter den gråa katten. Hoppet är tänt! Han är tillbaka!
Här kommer Isak igen, tre minuter efter första bilden. Han letar uppenbarligen efter något.
Isak igen, tre minuter efter första bilden. Han letar uppenbarligen efter något?
Här kommer han igen, ytterligare sju minuter senare
Här kommer han igen sju minuter senare. Halsbandet är fortfarande på.

När vi vittjade e-posten morgonen den 21 maj spratte vi båda till. Kameran hade fångat Isak och han var ju vid liv! Hurra! Nu visste vi att han levde! Frågan vi ställde oss då var hur vi skulle få in honom i huset?

Dagen gick utan ett enda foto på Isak. Vi drog dock slutsatsen att han kommer visa sig först på natten eftersom han är en nattaktiv herre. Under dagtid, när vi var hemma stod altandörren på glänt om han skulle få för sig att komma. Men ingen Isak. Det blev kväll. Kl 22:00 gick Carina ut på altanen med fylld foderskål . Ute i skogen såg hon då vår Sigge och något vitt skuttandes omkring. Det var Isak! Han var tillbaka!

Sigge, vår svarta katt, kan vi i princip alltid lita på. När han ser någon av oss i familjen kommer han oftast. Denna gång hade Carina dessutom mat med sig så det var ju givet att han skulle komma som skjuten av en kanon. Sigge började äta och Isak såg det. Isak kom alltmer närmare, tom så nära Carina som det bara går. Men så fort Carina sträckte fram handen backade han till en armlängds avstånd. Carina slängde därför upp lite torrfoder på altanen.

Isak luktar efter mat. Hoppas han hittar upp på altanen och in genom dörren.
Isak luktar efter mat. Hoppas han hittar upp på altanen och in genom dörren.

Efter lite diskussion oss emellan gick Carina upp på altanen och ställde foderskålen innanför altandörren. Isak hoppade upp och sprang som besatt mellan torrfoderbitarna på altanen. Har sällan sett en katt äta med sådan frenesi. Även om det var enstaka bitar så åt han dem våldsamt fort. Han var helt klart utsvulten. Snart hade han hittat in genom dörren fram till foderskålen. Jag gick då ut genom tvättstugedörren och smög fram till altandörren som jag stängde utifrån. Kl 22:45 den 21 maj var Isak hemma. Äntligen!

Väl inomhus var Isak stressad. Han gick från rum till rum och spanade. Väl framme på sin matplats åt han enormt glupskt en stund, sedan iväg på en ny tur i huset och därefter tillbaka till matskålen för mer mat.

Vi var själva uppstressade. Det var inte läge att gå och lägga oss då, vi satt istället i soffan och varvade ner, tittade på Isak och var glada över att han kommit tillbaka. När det äntligen var sovdags fick vi både katterna vid våra fötter. Sigge var dryg på natten och skulle visa sig vem som var överst på pallen och började härska över Isak större delen av natten. Mao, det var inte tyst. Isak gick också omkring och jamade, stressad efter sitt äventyr. Så det blev en natt med väldigt lite sömn, men med en skön känsla över att Isak var tillbaka.

Isak efter äventyret i sin binge. Måttlig road av att husse försöker ta en bild.
Isak efter äventyret i sin binge. Måttlig road av att husse försöker ta en bild. Jag vill sova! Observera de röda öronen och nosen som normalt är vita. Det har tydligen varit kallt ute.

Två dagar efteråt är Isak fortfarande inte helt återställd. Stressen är visserligen borta. Han vilar extremt mycket och äter som två katter. Han är smal, men inte på gränsen till för smal. Egentligen väger han nu nog som han ska göra. Så vi får nu se till att han helar sin kropp och försöker nog därefter behålla kroppsvikten.

Om han ska få gå ut i framtiden vet vi ännu inte.  Just nu är det i alla fall stopp för att gå ut, vilken han för ögonblicket inte alls protesterar mot.

Välkommen hem till tryggheten Isak!


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 responses to “Isak bortsprungen och återfunnen”

  1. Lena Norrby

    Fin berättelse med lyckligt slut, jag har tänkt på honom så mycket. Undrar om han höll sig mestadels under huset dagtid, räven var ju också väldigt intresserad. Vilken tur att det inte hände något. Det verkar farligt nattatid

  2. Tror inte han bodde under vår altan på dagarna. Möjligen grannens altan eller någon annanstans. Vi letade rejält på många ställen, men uppenbarligen inte på rätt ställe.