Det här är Isak

Vad får det lov att vara? Kattkiosken har öppet...
Vad får det lov att vara? Baren är öppen…

Isak är en katt med en brokig bakgrund. Han föddes på Rindö för troligen tre år sedan och var den enda i kullen som överlevde, alla hans syskon svalt ihjäl. Katthemmet i Vaxholm fick in honom i våras och vi adopterade honom i april.

Isak var från början en väldig skygg och rädd katt. Under hans uppväxt har han förmodligen haft väldigt lite kontakt med människor vilket har präglat hans beteende. Hans stora trygghet är kattkompisen Sigge. I början flydde han undan från oss och satt under långa tider under soffan eller bakom gardinen på fönsterbrädet i gästrummet på övervåningen. Han hade också en stor fabläss för  att krypa under filtar och täcken. Ofta hittade vi honom under ett överkast där han sökte sin trygghet. Det gällde därför att vara försiktig så att man inte kastade sig i sängarna för Isak kunde ju ligga under överkastet. Han gillade särskilt att ligga under överkastet i vårt sovrum.  I springan mellan sängarna supertrivdes han – för där var han nästan helt osynlig.

Att klappa Isak var omöjligt de första veckorna. Han sprang iväg så fort vi närmade oss. Han lyckades också att smyga ut ur huset en gång, vilket ledde till att vi fick låna en fälla från katthemmet i Vaxholm. Efter ganska precis en vecka var han infångad, betydligt smalare än innan. Han var uppenbarligen nöjd efter att ha fått en rejäl måltid och ett dygns vila. Efter detta äventyr började han sakta tina, det märktes en tydlig skillnad mot innan.

Den här möbeln har Isak annekterat fullständigt.
Den här möbeln har Isak annekterat fullständigt.

Vi har lärt känna Isak efterhand som han har öppnat sig. Steg för steg. Nu lägger han sig på golvet och kråmar sig som en orm, vi får kela honom, dock på hans villkor. Han blir mer och mer social ju mer tiden går, vilket är fantastiskt roligt. Han har sedan länge slutat att ligga under soffan eller under överkasten. Numer har han tillsammans med Sigge intagit sin plats i den kattmöbel som vi har införskaffat till vardagsrummet. Det är tydligt att detta är främst Isaks möbel. Om Sigge hittar in i cylindern jagar Isak ofta bort honom. Isak sover ofta i möbeln, vilket han älskar eftersom han gillar trånga utrymmen. Han ligger också och sover ovanpå med utsikt både över rummet och ut genom fönstret på baksidan. Han sover gärna tillsammans med Sigge som på nåder får sova på den andra plattformen högst upp. Vi kan klappa och kela med honom, vilket han oftast gillar med ett högt spinnande.

Isak har ännu inte fått gå ut. Vi känner att han ännu inte har tagit in oss som sin familj och därmed är nog risken för stor att han inte kommer tillbaka om vi släpper ut honom. Vi vill givetvis att han skall få gå ut, precis som Sigge. Om det kan ske får framtiden utvisa. Det känns inte som omöjligt med tanke på hans utveckling på det sociala området.

Isak är en fantastiskt rolig katt att iaktta. Han är mycket nyfiken, han kan öppna dörrar som står på glänt då han är så otroligt nyfiken att få veta vad som finns därbakom. Det är uppenbart att Isak är en överlevare för han jagar och leker med allt möjligt. Vi brukar jämföra Isak med en balettdansör då han är så spänstig och stark med sin relativt smärta kropp jämfört med “arbetaren” Sigge.
Isak ligger då och då i bakhåll för Sigge till Sigges stora förtret. Sigge gillar det inte då han blir ofrivilligt anfallen och mörbultad av en tokig Isak. Vi får ofta skrattattacker när vi iakttar Isak när han lekar.

Vi tror att Isak kommer bli en ännu mer fantastisk katt än vad han redan är. Han kommer nog anförtro sig till oss mer och mer – det kommer dock ta sin tid och ske på hans villkor.
Det är riktigt roligt att få vara med på denna resa för vi är nyfikna på vilken fantastisk personlighet som han visar ju mer han öppnar sig. Vi hade inte kunna föreställa sig hur stora framsteg han har gjort på den här relativt korta tiden.


Posted

in

by

Tags:

Comments

One response to “Det här är Isak”

  1. Lena Norrby

    Trevlig läsning gällande kissarna. Bilden på Isak var jättefin, Sigge också fin förstås