Mätning och styrning med one-wire och logg@hem

Planerar att bygga ett system för att läsa av elförbrukning samt att styra värmepumpen i Roes mha one-wire.  Principskiss enligt bilden ovan.

För att kunna mäta elförbrukning måste det finnas en elmätare per förbrukare som skall mätas. Elmätaren skall ha en  S0-utgång som ansluts till en one-wireräknare. Elmätaren pulsar ett definierat antal pulser per kilowattimme och genom att räkna antalet pulser far man förbrukningen. Har man även koll på tiden så kan man också räkna ut effekten.

Värmepumpen skall fjärrstyras. I senare versioner av styrsystemet, Rego 800, finns möjlighet att via en ingång antingen sänka eller höja framledningstemperaturen ett inställbart antal grader. Detta löses mha ett one-wire IO-kort som ansluts till ingången och styrs av en dator som jag kontrollerar.

Med jämna mellanrum vill IVT 290 A/W producera varmvatten mha värmepumpen. När vi inte är på plats i fritidshuset är detta helt onödigt. Med hjälp av ett relä kopplar jag därför bort varmvattentempgivaren (T3) och kopplar den till en resistor och på sätt luras systemet att varmvattnet är 60 grader och därmed kommer ingen varmvattenproduktion att ske.

Det finns dock ett antal undantag för detta, när T3 inte får vara bortkopplad:

  • Om shunten öppnar, dvs om värmepumpen inte orkar producera hela värmevattenbehovet (vid kall väderlek) vilket gör att shunten öppnar och elpatron kopplas in.
  • Legionellakörning

Ovanstående löser jag genom att lägga in lite villkor i mitt styrprogram:

  • Grunden är att förbikoppling av T3 är aktiverad då vi inte är där.
  • Förbikoppling av T3 inaktiveras om:
    • Stängasignal till shunten inte ges av värmepumpens styrsystem. Detta betyder att värmepumpen inte orkar att värma huset utan hjälp från elpannan.
    • Växelventilerna står i läge varmvattenproduktion.
    • Eltillskott är inkopplat.
    • Utetemperaturen (T2) är mindre än ett inställningsbart grader. Exakt vid vilken utetemperatur som detta sker beror på vid vilken minsta utetemperatur värmepumpen ensam orkar att värma huset utan att kalla på hjälp från elpannan (shunten öppnar). Värdet på parametern måste utprovas.

För att lösa ovanstående krävs förutom one-wire möjligheten att ansluta till värmepumpens CAN-bus för att läsa av vad styrsystemet gör. Detta planerar jag att göra mha logg@hem.

Fjärrstyrningsfunktionen i IVT 290 A/W

På Styrkortet i IVT 290 A/W finns en ingång som kan aktivera en fjärrstyrningsfunktion i IVT 290 A/W. I Rego 800, styrprogramvaran, kan man bestämma om framledningen skall sänkas eller höjas ett inställt antal grader.

Eventuell innegivare inaktiveras när fjärrstyrningsfunktionen är aktiv. Detta betyder att värmekurvan och innegivaren skall grundkonfigureras för då vi inte är där eftersom huset kommer stå tomt mesta delen av den kalla delen av året. Därmed får innegivaren påverka framledningen och innetemperaturen.

När vi skall resa dit, höjer vi framledningstemperaraturen mha fjärrstyrningsfunktionen. När vi är på plats kan man, om man vill, ändra värmekurvan och deaktivera fjärrstyrningsfunktionen för att låta innegivaren påverka framledningen. När vi reser därifrån måste detta givetvis ändras tillbaka.

Planen

Planen är att först införskaffa alla one-wirekompontenter och bygga one-wirenätet. Hårdvara för logg@hem har jag redan, så den skall driftsättas. Om allt går bra är detta sjösatt innan september är slut.

 


Posted

in

,

by

Tags: