Backventil ingen bra lösning

Backventilens placering inringad

Skrev ett inlägg om att montera en backventil i IVT 290 A/W i november 2009. Gjorde slag i saken häromveckan  och monterade en ventil.

Ganska snart uppenbarade sig ett problem som jag borde ha tänkt på. Defakto är 290 A/W skapad med två oberoende kretsar, en över VP och en över elementslingorna. Det vatten som cirkulerar över VP skall kunna cirkulera fritt i sin krets, medan vattnet i elementkretsen skall kunna cirkulera i sin krets oberoende av varandra. Det var möjligt fram tills dess jag monterade backventilen.

Det man skall optimera mot är att alltid har högre cirkulation i elementkretsen. Har man inte det börjar vattnet att cirkulera över VP och då får man lägre verkningsgrad när värmevatten produceras eftersom VBin “snor” vatten från VBut. Det var just detta problem jag försökte eliminera med backventilen.

Effekten av min backventil var att växelventilen till VBin inte kunde hålla tätt vid värmevattenproduktion. Det läckte över vatten från botten av varmvattentanken i A/W 290.

Kunde därmed snabbt konstatera att förändringen med backventilen inte fungerade som avsett.

Resultatet av operationen blev att återställa till utgångsläget, dvs ingen backventil. Efter diskussion på värmepumpsforum kunde jag konstatera att cirkulationen över elementkretsen skall alltid vara större än cirkulationen över VP, i alla fall så som IVT A/W 290 är konstruerad. Ingen ny information, men man lär så länge man lever.

Den slutliga åtgärden blev att ta bort alla strypningar på elementen och öka hastigheten på cirkpumpen över elementen.


Posted

in

by

Tags: