Finns denna backuplösning redan?

cloudJag har en server som behöver backup. Backupen vill jag lägga på annan fysisk plats, gärna via Internet. Har funderat över en lösning som kanske redan finns?

Mitt uppslag går ut på att köra ett php-script varje natt som använder en sqlitedatabas för att spara metadata om alla filer på hårddisken som det skall köras backup på.

PHP-skriptet kontrollerar om filer/mappar är nya eller ändrade sedan senaste körningen. Om en mapp eller fil är ändrad eller ny skapar skriptet en krypterad version i en tempmapp och laddar därefter upp filen till arkivet som ligger på en ftp server. Det sista skriptet gör är att kryptera och ladda upp databasen till ftp-servern.
Ftp-servern kan vara hos någon som man känner. Förslagsvis låter man denne person använda den egna ftp-servern för sin backup.

Första gången man kör backuppen kommer den ta tid beroende på hur mycket data det är. Då skulle det kunna finnas ett alternativ att php-skriptet sparar de krypterade filerna i en lokal filmapp som man sedan kan förflytta fysiskt till ftp-servern på annat sätt än via Internet  och därmed slippa skicka några större mängder data via ADSL-förbindelser som har smal upload.

Återläsning av backup sker genom att skriptet laddar tillbaka filen via ftp och dekrypterar för att därefter återställa filen.

Finns denna lösning redan?


Posted

in

by

Tags: