Zend framework är kusligt bra genomtänkt!

Har ägnat en hel del timmar åt att spana in Zend framework och kan bara konstatera att det är kusligt bra genomtänkt. Mycket finns med från början och det svåra är att finna hur man skall tillämpa det hela, trots att det finns många bra guider.

Om CMAES kommer bli förverkligat någon gång i framtiden är Zend framework verkligen intressant att titta närmare på.

Hantering av exceptions
En sak som jag  är kritiskt mot är hanteringen av sk exceptions. Enligt min filosofi anser jag att överliggande kod bör kunna få en felberoende  felkod för att kunna hantera exceptions rätt beroende på vilket exception som kastades. Detta görs inte i zend framework (felberoende felkod saknas)

Vidare tycker jag att textmeddelandet i ett exception skall vara avsett för utvecklaren i först hand, inte primärt för användaren. För att få fram ett genereiskt användarmeddelande kan man använda Exceptionklassen samt felkoden som nyckel för att kunna skapa ett generiskt felmeddelande avsett till användaren. Detta funkar dessutom bra om applikationen är flerspråkig eftersom det då blir möjligt att ändra språket.

För mer beskrivande felmeddelanden är det svårare, oavsett metod. Det kräver mer implementation och tänk bakom, men det är inte omöjligt.

/Erik


Posted

in

by

Tags: