IVT Optima 600 åtgärdad av fabrik

Tisdagen 12 februari kl 21 ringde en firma som heter Tops på uppdrag av IVT och ville komma och modifiera Optiman dagen efter. Blev mycket fundersam eftersom det inte var min installatör. Dagen efter ringde jag Tops för dubbelkolla och frågade dessutom vad man skulle göra. Fick inget bra svar och ringde istället Team Wåhlins som installerade anläggningen. Där fick jag däremot ett klockrent svar. Det som skulle göras var tre saker:

  1. Med hjälp av en specialtång klämdes byspassröret på kompressorn ihop på ett antal ställen med syftet att minska flödet.
  2. Hetgasgivaren isolerades
  3. Expansionsventilen justerades

Syftet med denna modifiering var att fixa problemet med att kompressorn ibland skär på Optima 600. Min skar i mitten på november och den blev bytt inom 14 dagar. .

Bytet
Tops kom sent på onsdagens eftermiddag och gjorde ovanstående. Dock började expansionsventilen läcka så den måste bytas. 100% eltillskott igen då 🙁
Det som är positivt är att det skedde inom garantin

På torsdagen ringde Team Wåhlins och ville boka tid. Jag grymtade om att detta är andra gången min vp står still. Jag vill få det gjort så fort som möjligt. Preliminärt skulle de komma på fredagens eftermiddag, men de kunde inte lova. Det berodde helt enkelt på hur bra det gick på förmiddagen. Klockan 10 på fredagen fick jag ett samtal om att de inte kunde komma. Måndag morgon blev däremot inbokat.

Helgen förlöpte, dessutom blev det den kallaste helgen på hela vintern. Självklart när pumpen står still! Konstaterade att den drog 50% mer el när elpannan får producera all värme. Suck!

På måndagens morgon kom team Wåhlins och bytte expansionsventilen. Det tog ca 1,5 timme. Först tömma systemet på köldmedia och därefter löda bort torkpatron och expansionsventilen och ersätta dem med nya. Trycktesta och därefter fylla med nytt köldmedia.

Resultatet
Jag är minst sagt nöjd med resultatet. Jag har tidigare haft problem med riktigt lågt delta-T vid kall väderlek. Optiman har blivit nedisad och sällan avfrostat. Har därför justerat värdena som bestämmer avfrostning och justerat dem rejält. Detta har väckt min misstanke eftersom jag var nästan i ändläge för vissa av dessa värden.

Innan bytet körde jag med:

  • Differens vid utetemp +10 grader: 8 grader (fabriksvärde 12 grader)
  • Differens vid utetemp 0 grader: 1,5 (fabriksvärde 8 grader)
  • Differens vid utetemp -10 grader: 0,5 grader (fabriksvärde 6 grader)

Efter bytet ökade dT ca 2 grader och parametrarna för avfrostning har jag backat till fabriksvärdena. Kan konstatera att jag inte hade en helt fungerande värmepump! Det som återstår nu är att finjustera dessa värden så att högt dT erhålls utan för många avfrostningar. Detta blir först riktigt intressant då utetempen faller under noll-strecket.

Dessutom förväntar jag mig att elförbrukningen skall sjunka märkbart.

/Erik


Posted

in

,

by

Tags:

Comments

2 responses to “IVT Optima 600 åtgärdad av fabrik”

  1. Björn Eklund

    Hej
    Jag är intresserad av att kunna köpa dataprogrammet på optima jag har införskaffat mig en sådan och skulle vilja se hur den går o mår var kan man köpa o vad kostear det?
    MVH Björne i huddinge

  2. Jag köpte mitt hos http://www.husdata.se, men applikationen är uppköpt av IVT och ingår numer i IVT@home

    http://www.ivt.se/page.asp?lngID=544&lngLangID=1&lngNewsID=821

    Jag är dock osäker på om det har släppts ännu.

    Mvh
    /Erik