Anläggning av gräsmatta i Körlinge

Fröna är nedkrattade i marken. Nu är det bara att vänta.
Fröna är nedkrattade i marken. Nu är det bara att vänta.

Höstens största förvandling är att vi håller på att anlägga 2 000 m2 gräsmatta i Körlinge. Ca 250 ton anläggningsjord är utkörd och bildar ett 10-15 cm tjockt täcke ovanpå den gamla jorden. Till en början tänkte jag göra allt själv, men insåg mina begränsningar i både tid, kompetens och egen fysisk förmåga. Vi anlitade därför Mälardalens Borr och Mark AB som först finplanerade tomten medelst grävskopa och som sedan lade ut jorden. En vecka tog det och resultatet blev jättebra.

 

Stor backningsövning. Det gäller inte att köra fast med 21 ton jord på flaket
Stor backningsövning. Det gäller inte att köra fast med 21 ton jord på flaket

Jorden kom från Åkersberga LBC. Lastbilschauffören fick en stor utmaning att backa runt nästan hela husets baksida på lerigt och blött underlag. På sina ställen var det precis på gränsen till möjligt. Men chauffören var dock ingen nybörjare så det löste sig galant även om hjulspåren blev djupa.

När jorden var lagd över hela tomten gödslade vi och därefter hyrde jag en jordpackare för att kunna packa den relativt lösa jorden. En okonventionell lösning då man normalt brukar använda vält men det hade tagit veckor att få jorden tillräckligt ihoptryckt med en vält. Jordpackaren löste detta galant, resultatet blev riktigt bra.

Slutligen har vi nu sått gräsfrö och krattat alltihopa. Vi har säkert lagt på mer än dubbla rekommenderade mängden frö – allt för att få ett riktigt tätt gräs från början.

Nu är det väntan på att fröna ska gro. Eftersom det är höst hjälper nattfukten oss på traven då markytan är helt blöt varje morgon. 10 dygn ska det tydligen ta för fröna att gro bara temperaturen i marken är högre än 10 grader. Vädret är just nu sommar så marktemperaturen lär ju inte bli ett problem.

Har vi flyt kommer gräsfröna gro och hinna etablera sig innan minusgraderna kommer i oktober/november. Därmed kommer gräsmattan att kunna ta ordentlig fart nästa vår, när värmen anländer. Och då blir den förhoppningsvis riktigt grön och fin.

Läs mer om Roes här.

 


Posted

in

by

Tags: