Låg luftfuktighet inomhus pga FTX?

Stadler Form Jack
Stadler Form Jack

När man har ett FTX-aggregat som försörjer huset med uteluft så blir fukthalten inomhus beroende av fukthalten utomhus. På vintern, när torr och kall luft kommer in över Sverige så blir inneluften ännu torrare eftersom den redan torra men kalla uteluften värms till inomhustemperatur och därmed sjunker även (den relativa) fukthalten inomhus.

Konsekvensen är extrem torr inomhusmiljö under januari, februari och till stora delar av mars. När man sover på natten vaknar man ett antal gånger av törst och undrar samtidigt om man har svalt bomull. En relativ fukthalt kring 20-25% är inte omöjligt.

För att lösa detta har jag införskaffat två luftfuktare (se bild), placerade i våra två sovrum. Det är en mycket tyst ultraljudsfuktare (27 dB) som klarar av att fukta båda sovrummen och faktiskt huset i övrigt. Eftersom jag har till-luft i sovrummen får de ibland jobba länge för att höja fukthalten.
Lägsta inställbara fukthalt är 40%. Tanken rymmer 5 liter och det är inte ovanligt att det går åt 10 liter vatten på ett dygn med två fuktare.

Resultatet är ostörd nattsömn. Fantastiskt!

Till nackdelen hör att kranvatten innehåller mineraler och även kalk. I tanken sitter ett filter som skall filtrera bort kalken men det lyckas inte till 100%. Konsekvensen är att det blir ett vitt damm på plastprylar i närheten. Syns extra bra på svarta saker. Om det är kalk eller mineraler vet jag inte. Men det kan jag leva med eftersom inomhusklimatet blivit enormt mycket bättre – i hela huset. Nattsömnen har som nämnts också återgått till normalt läge.

På den varmare delen av året behövs ingen extra fuktning eftersom uteluften är varmare och den relativa fukthalten är därmed betydligt högre utomhus jämfört med på vintern.


Posted

in

by

Tags: