Byt till lågenergilampor!

glodlampa
Bort med sådana här!

En del argumenterar för att bytet från glödlampor till lågenergilampor inte innebär någon minskning av husets elförbrukningen eftersom glödlamporna bidrar med värme, något som inte lågenergilampor alls gör i samma utsträckning.

Tänkte sammanfatta vad man kommit fram till vid mätningar vid Statens provningsanstallt, se energimyndighetens hemsida för detaljer, särskilt provrapporten Beräkning av energibesparing vid byte till lågenergilampor – SP bilaga 5.

  • För utebelysning faller argumentet helt vilket är ganska självklart. Skall man spara el skall man byta till lågenergi på utebelysningen.
  • När det inte finns något uppvärmningsbehov kan man förutsätta att hela energibesparingen med lågenergilampor resulterar i motsvarande besparing av köpt elenergi.
  • Under vår och höst inträffar perioder när sol och verksamhet ger övertemperaturer. Under dessa perioder slår bytet till lågenergilampor igenom fullt ut eftersom glödlampornas värmeavgivning skapar ett onödigt värmeöverskott.
  • Under vinterhalvåret kan bara en del av energibesparingen tillgodogöras. Det som sparas på belysningen flyttas delvis över till radiatorerna. Men för att tillgodogöra sig besparingen kräver det att huset har ett effektivt reglersystem för att undvika övertemperatur.

Detta med övertemperatur är något som vi ofta råkar ut för i vårt hus. Vi har en LCD-TV och en golvlampa med halogen-uplight (lyser uppåt mot taket) i vardsagsrummet som tillsammans drar ca 400 Watt vilket innebär att det blir övertemperatur i det rummet, ofta med en till två grader över inställt värde när kvällen närmar sig sitt slut. Åtgärden blir naturligtvis att byta ut uplighten till något  som inte drar så mycket el.

Rapporten från Statens provningsanstallt kan inte exakt svara på hur mycket el man sparar men grovt räknat kan man förvänta sig att i ett eluppvärmt hus spara hälften av den besparing som görs på belysningen.

Om huset är utrustat med direktverkande el blir besparingen mindre jämfört med om det är utrustat med värmepump eftersom värmepumpen producerar billigare värme än glödlamporna.  Rapporten anger en siffra på 2/3 netto av den besparing som görs på belysningen om värmepump används.


Posted

in

by