Staplande steg med Zend Framework

Har i dagarna fått lite smak på att koda lite. Har köpt en bok, PHP|architect’s guide to Programming with Zend Framework. Mycket intressant läsning som gör mig grymt nyfiken. Dock verkar tröskeln vara hög för att kunna använda Framworket eftersom i alla fall jag  vill veta hur det funkar i detalj.

Håller just nu på förstå hur routing sker. Zend Framework bygger på principen att alla request hamnar i en enda php-fil, mha mod rewrite om man kör apache. Zend Framework använder en sk FrontController för att expedera (dispatch) alla anrop till individuella sk Action Controllers.

I denna process ingår routing och det är den som jag just nu studerar. Vill luska ut hur Zend Framwork  routar följande exempel:

http://examplecom/forum/viewboard/board/ot

Detta enligt principen http://example.com/controller/action/var/value

Ovanstående är standard routing-inställningar i Zend Framework och skulle i så fall routa anropet till classen Forum och metoden viewboardAction.

Dock inser jag att klassen Forum skulle bli gigantiskt stor eftersom den skulle behöva innehåll alla Action-metoder som ett forum kräver. Det blir många, vilket betyder att man måste göra refactoring på något bättre sätt. Hur detta skall göras har jag inte ännu lyckats klurat ut.

/Erik

 


Posted

in

,

by

Tags: