Ersätta elpanna med värmepump? Del 2

Projektet är ingalunda slut. Första inlägget i detta träsk (ja detta är ett träsk!) finns här.

Status sedan sist är att det visade att den lösningen som jag hade plockat fram var overkill. Nuvarande elpanna behöver nämligen endast leverera ca 45 grader framledningstemperatur (den temperatur som pannan skickar ut iradiatorkretsen) när det är -20 grader ute. Med andra ord behövs inget till-luftsaggregat på vinden.

Varken frånluft eller bergvärme
Jag har länge varit ute efter en frånluftvärmepumpslösning mha Comfortzone. Detta därför att man får två saker, värme och ventilation, vilket man inte får med någon annan lösning. Dock, var jag och besökte ett hus i Vaxholm som hade Comfortzone CE50 installerat. Huset var på 220m² och gjorde av med 12 000 KwH för värme och tappvarmvatten. Imponerande, då 220m² är lite för mycket för att värmepumpen i CE50 skall klara hela värmebehovet. Jag var fär för att lyssna hur mycket ljud en CE50 avger och till min besvikelse insåg jag att det kommer inte bli en CE50 hemma hos oss, den låter för mycket eftersom vi har sovrummet ovanför tvättstugan där den kommer står.
Bergvärme diskvalificerade sig på samma grund, kompressorn i värmepumpen låter ju.

Elpanna med utedel
Det som blev kvar är utedel. En utedel låter, men inte inomhus. Dock måste man givetvis ta hänsyn till grannar, vilket betyder att den måste stå på baksidan av huset där avståndet till grannarna är som längst.

I skrivande stund har jag fått en offert på CTC EcoEl med CTC EcoAir. Jag väntar på en offert innehållande IVT 290 A/W med Optima. Kommer kanske kolla upp Auqua Inverter eftersom CTC och IVT hamnar i samma prisklass och är rätt likvärdiga. Aqua Inverter är något helt nytt, där man även kan få kyla, vilket inte är fel.

Ekonomi
En elpanna med tilldockad luft/vatten värmepump som utedel kostar ca 85 till 100kkr att installera hos oss.  Om man räknar med 100 kkr och jämför med att endast köpa en elpanna får jag följande kalkyl:

Kostnad installation av endast ny elpanna: 30 000kr
Kostnad installation av elpanna med tilldockad utedel: 100 000kr

Alltså, en värmepump med utedel är 70 000 kr dyrare jämfört med endast elpanna.

Elförbrukning uppvärning samt tappvarmvatten: 15 000 Kwh per år.
Generellt kan man räkna med att en utedel sparar upp till 50% av värmebehovet, dvs i mitt fall 7 500kwh per år. Bergvärme sparar upp till 75% medans frånluftvärmepump beror på hur mycket frånluft som kåken har (som i sin tur beror på antalet kvm).

Om jag betalar 1kr per kwh innebär det att jag har sparat ihop de 70 000 kr på 9,3år underförutsättning att elpriset inte ändras.

Denna kalkyl ser ju inte så rolig ut för en anläggningskostnad på 100 000kr. Om anläggningen kostar 80 000kr blir  det istället  ca 7år vilket är betydligt mer intressantare.

Ventilationen
Vårt hus har en värmeväxlare (FTX) som sitter på vinden. Jag har nu mätt hur mycket el den förbrukar och kom fram till att den drar ca 135W på lägsta fläktvarven. När temperaturen går under 1 grad startar värmeelementet, vilket innebär att den då drar ca 1 500W, vilket är betydligt mer.
Detta betyder i sin tur att om det är kall väderlek (kallare än +1 grad)  drar aggregatet ca 1 000 Kwh på en månad.

Aggregatet är 15 år gammalt och har inga av de finesser som ett nytt aggregat har. Ett nytt aggregat kan exempelvis dra ned varvtalet på till-luften så att frånluften kan tina eventuell is som har bildats i värmeväxlaren när fuktig frånluft möter kall uteluft. Funderar därför på att byta FTX till ett nytt. Samtäven kanske sätta in en kanalvärmare som tar värmen från radiatorkretsen, detta för att säkerställa att temperaturen på till-luften inte blir kallare än exempelvis 19 grader samt att det elvärmeelement som sitter i alla FTX inte behöver användas i onödan eftersom det är direktel.

Får se vart detta slutar någonstans.


Posted

in

,

by

Tags: